Menu

Kuchenny Koter

Teksty o gotowaniu. Sprzeciwiam się suchym i ubogim w rady przepisom. Mam nadzieję, że moje spostrzeżenia i ciekawość przemieni się w coś co może Ci pomóc.

Kartoflanka z kminkiem

kuchennykoter

IMG12661

„A Jesz zupy?” - takie pytanie dostałem od mojego Taty, gdy powiedziałem mu, że nie czuje się ostatnio najlepiej. Jak się później okazało powodem był wrastający ząb (a nie brak zup w brzuchu), lecz pytanie dalej jest zasadne. Jeżeli prowadzisz tryb życia, w którym nie ma miejsca na zupę (szczególnie w zimie) choróbska zapewne czepiają się Ciebie o wiele częściej, niż byś sobie tego życzył. Mój Tata od razu przeczuł, że to tutaj może być jakiś brak w mojej diecie. W końcu zupy nie cieszą się dużym szacunkiem i nie są na tyle popularne. Spróbuję to zmienić.

Zupa to nic innego jak wywar z warzyw lub/i mięsa, w którym dodatkowo pływają różne dodatki. Niby nic, ale w sumie jest to eliksir, zawierający w sobie wszystkie wartości odżywcze ugotowanych warzyw plus sycące dodatki. Dodam jeszcze, że zajada się ją na ciepło, co równa się rozgrzaniu, a więc podtrzymaniu krążenia w dobrej formie.

Co więcej- zupy są idiotycznie proste w wykonaniu. To jest tylko wywar z dodatkami. Jeżeli jesteś leniwy (put your hand up) to kupujesz trochę lepszą kostkę bulionową i bang masz wywar. Więc wstęp masz już zrobiony. Jak już ją robisz to zrób jej dużo, a wraz z kanapką będziesz miał pierwszorzędny obiad do pracy. Nie pozostaje nic innego jak śledzenie Kuchennego Kotera i łapanie tych przepisów na zawodowe zupony.

* * *

Na 6 porcji:

Składniki:

  • 0,7 – 0,8 kg ziemniaków

IMG1230

(Tak, dużo, ale to kartoflanka tutaj ziemniaków ma być dużo. Proponuje znaleźć największe, jakie się da. Łatwiejsze do obrania i łatwiejsze do pokrojenia w równą kostkę.)

  • 5 szklanek bulionu (1,25 l)

(Koniecznie zaopatrz się w garnek, który będzie w stanie pomieścić przynajmniej 2,5 litra płynu. Jeżeli już taki masz, ale go nie lubisz to zupy z niego będą niedobre. Kup ładny i najlepiej w jakimś ładnym kolorze. Nazwanie garnka sprawi, że poprawisz smak swoich potraw. Mój nazywa się Stefan i jeszcze nic niedobrego z niego nie wyszło.)

(Bulion polecam rozpuszczać pomału. Zamiast zalewać litrem wody jedną kostkę, podziel tę kostkę na 3 i wsadź jeden z kawałków do kubka i zalej go wrzątkiem. W kubku łatwiej rozpuścić kostkę. Gdy już się rozpuści odlej zawartość do miski i wrzuć nowy kawałek i tak aż wszystkie części kostki znikną. Tak przygotowaną „ esencję” można śmiało rozcieńczyć odpowiednią ilością wrzątku, nie martwiąc się o małe, nierozpuszczone grudki.”)

  • 120 g śmietany
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki

Działanie

  • Obierz ziemniaki i pokrój je w jednakową kostkę. Przepłucz je wodą i odstaw na bok.

IMG12451

(Opłukane ziemniaki nie będą obleczone skrobią, co pomoże zachować ich twardość jak i nie wpłynie negatywnie na smak zupy.)

  • Na dnie garnka rozpuść masło na niewielkim ogniu, po czym dodaj do niego mąkę i dokładnie ją wymieszaj, aby połączyła się z masłem.
  • Wymieszaną miksturę podgrzewaj aż ładnie się zarumieni.

(Powyższa mikstura to zasmażka. Ma swoją obecnością wpłynąć dwojako na naszą kartoflaneczkę. Po pierwsze, zagęścić ją. Tak, to dość dziwne, ale podgrzana mąka z tłuszczem jest zagęszczaczem. Sądzę, że podobna reguła działania pojawia się w béchamel-u. Drugim powodem, dla którego tutaj jest to leciutki maślany posmak, który da się wyczuć w każdej łyżce.)

IMG1253

  • Do zarumienionej zasmażki wlej bulion o temperaturze nie cieplejszej jak pokojowa i zagotuj go.

(Jeżeli dodasz gorący bulion to istnieje prawdopodobieństwo, że stworzą się pewnego rodzaju lane kluski, a wtedy ani zagęszczenia ani smaku masła nie uzyskasz.)

  • Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj wywar przez 10 min.
  • Do kubka wsyp kminek i zalej go 1/3 szklanki wrzątku i odczekaj 2 minuty.

(Parzymy kminek, aby go trochę obudzić. Polecam powąchać zapach, który będzie się wydzielał z kubka, połączenie lasu i sauny.)

  • Tak przygotowany sparzony kminek dodaj do zupy i gotuj ją jeszcze przez 10 min.
  • W tym momencie dodaj sól i pieprz do smaku. Szczególnie soli, której na pewno brakuje.
  • Zabiel śmietaną, gotowe.

IMG12551

(Zabielanie nie jest trudne. Weź miseczkę i wrzuć tam dwie łyżki śmietany, a następnie chochelkę zupy. Energicznie wymieszaj. Powtarzaj tę czynność, aż wypełnisz miseczkę, po czym wlej ją do zupy i całą szybko i energicznie wymieszaj. Jeżeli masz jeszcze śmietanę to powtórz cały capstrzyk.)

 

* * *

Zupa ziemniaczana, której bohaterem jest kminek. Serio, jeżeli chcesz zrobić tę zupę, a nie masz kminu to lepiej sobie odpuść (albo po prostu idź do żabki i kup). To jak smak ziemniaków, kminku i śmietany rozgrzewa Twoje ciało od środka jest niesamowite. W dodatku zupa jest bajecznie łatwa do zrobienia i umożliwia naukę dwóch technik kucharskich rodem z przeszłości – zasmażki i zabielania zupy śmietaną. Niech no tylko Twoja Mama o tym usłyszy.

-

© Kuchenny Koter
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci